A Cigány Világszövetség határozata alapján 1972-től határozatot léptetett érvénybe miszerint augusztus 2 a holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy 1 perces néma csenddel emlékezzenek meg déli harangszókor a holokauszt cigány áldozatairól.

Magyarországon már évek óta a megemlékezéshez kötődve virrasztást is rendeznek ezen a napon, az áldozatok emlékére.  A projekt 3 évében minden évben – lehetőleg minél közelebb az augusztusi dátumhoz – a célcsoportunk tagjaival megemlékezünk erről a szomorú eseményről. Célunk az ismeretátadás, a történelmi események megismertetése a roma emberekkel és a nem roma származású emberek részéről az empátia érzés erősödése.

Ezen a harmadik megemlékezésen egy rendhagyó történelemóra keetében mesélt meghívott előadónk a holokauszt roma áldozatairól.  Ráhangolódásul korbeli fényképek és egy kisfilm került bemutatásra, mely történelmileg elhelyezte és röviden elmagyarázta az eseményeket.  Megemlékezés a szörnyű események áldozatairól, empátia és identitás erősítő előadás kíséretében zajlott. Majd egy megrendítő beszélgetés következett a megemlékezések élményeinek megosztásával, közös tiszteletadás és megemlékezés az áldozatokkal történt szörnyű eseményekről.

Miután meghallgatásra került a cigány himnusz és elénekeltünk közösen néhány régi cigány dalt, majd 1 perces néma csenddel emlékeztünk meg a múltban történtekről.

Megrendítő tapasztalni, hogy a cigány emberek mennyire mély érzésűek és együtt érzőek, a gyermekeknek -csak az események felemlegetése is –  könnyeket csalt a szemükbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.